Výměnný pobyt studentů ve Španělském městě Murcia

Facebook
Twitter
E-mail
Tisk

V týdnu od 20.4 do 27.4.2023 se studenti 1.A střední školy Digital Academy Kutná Hora účastnili výměnného pobytu se střední školou Instituto de Educación Secundaria Alfonso X el Sabio ze španělského města Murcia (hlavní město autonomní oblasti Murcia ležící na jihovýchodě Španělska na řece Segura a podle sčítání lidu z roku 2012 s 441 354 obyvateli, což z ní činí sedmé největší město Španělska). Naši studenti bydleli v rodinách svých španělských protějšků – ti zase budou na oplátku ubytováni v českých rodinách letos v září.

Po příjezdu do města Murcia čekalo na naše studenty vřelé a přátelské přivítání od zdejších studentů, učitelů i ředitele školy. Na začátku pobytu proběhla prohlídka samotného města Murcia a návštěva jeho nejvýznamnějších památek. Barokní katedrály Catedral de Murcia z první
poloviny 18. století situované na náměstí Plaza del Cardenal Bellugo, neoklasické budovy radnice Ayuntamiento de Murcia, Biskupského paláce nebo třeba starého mostu Puente Viejo.

Víkend patřil výletům v rámci rodin, ve kterých byli naši studenti ubytováni. Tato pravidelná součást všech výměnných pobytů bývá vždy hodnocena jako jedna z těch nejzajímavějších, jelikož právě v rámci španělských rodin mají studenti nejlepší možnost poznat místní kulturu, mentalitu a hlavně můžou ochutnat místní gurmánské speciality.

V pondělí kutnohorské studenty čekala, společně se svými novými španělskými kamarády, 3hodinová cesta do města Valencie. Zde mimo jiné navštívili fontánu Fuente del Turia El Miguelete, městskou bránu Torres de Serranos, zdejší trh La Lonja de Valencia a náměstí Plaza Redonda. Celý den zakončili v Oceanogràfic Valencia – největším akváriu v Evropě s 45 000 zvířaty a více než 500 živočišnými druhy.

Úterní dopoledne patřilo výuce přímo ve škole IES Alfonso X el Sabio. Odpoledne si pro naše studenty připravili studenti místní konzervatoře představení tradičního španělského tance Flamenco.

Poslední den před cestou domů (středa) již proběhl ve volnějším tempu. Začal výletem do přístavního města Cartagena, kde studenti navštívili muzeum, divadlo i přístav. Následně strávili zasloužené chvíle odpočinku na plážích a ve vodách Středozemního moře. Den byl zakončen rozlučkovou večeří v hostujících rodinách.

Čtvrteční ráno začalo smutným loučením. Našim studentům se nechtělo odjíždět, ukáplo i několik slz. Se svými španělskými protějšky si vzájemně domlouvali návštěvy na léto. Následovalo poslední objetí, zamávání a poté už autobus vyjel směrem na letiště. Před nástupem do letadla studentům letištní robot nechtěl načíst letenky. Mnozí se již začali radovat, že si budou muset pobyt ve Španělsku prodloužit, nicméně nakonec se vše podařilo a všichni
do letadla stačili včas nastoupit. Naši studenti se tak v pořádku a včas vrátili zpět na letiště v Praze, kde už na ně čekali starostliví rodiče.

Veliké poděkování patří španělským učitelům Isabel Bueno Ortiz a Maria Jesus Florenciano Jara, kteří se o nás starali jako o vlastní a připravili pro nás nabitý a zajímavý program.

Poděkování patří rovněž naší paní ředitelce (Mgr. Kateřina Tvrdík Exnerová), která studenty na jejich první zahraniční cestě doprovázela a úplně největší poděkování učiteli Rubénovi (Rubén Lopera Gómez), který naši střední školu Digital Academy v Kutné Hoře se španělskou školou propojil a celou výměnu studentů zprostředkoval!!!

 

Nábor nových studentů v Kolíně

Dnes probíhal v OC Futurum v Kolíně „nábor“ nových studentů BEZ PŘIJÍMAČEK !!! Bez stresu Kvalitní vzdělání Exkluzivní komunita Česká i anglická maturitaPŘIJETÍ NA ZÁKLADĚ

Munk competition poprvé na Digital Academy

V letošním roce měla Digital Academy poprvé tu čest hostit soutěž Studijního nadačního fondu Dr. Ing. Františka Munka a Naděždy Munkové – Prášilové.  Studenti z